27 Aralık 2010 Pazartesi

Ayrık Otu Faydaları ve Kullanımı

Ayrık Kökü

Diğer İsimleri : Ayrıkkökü, Chiendent, Triticum repens, Agropyron repens

Botanik Bilgi : Buğdaygillerden yabani bir bitkidir. Sarımtırak beyaz renkteki kökü kullanılır, ilkbahar ve Sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.Köklerinde yüksek miktarlarda potar ve şeker vardır.Mekkeayrığı (İdrisotu, Andropogon) denilen çeşidi de, ayrıkotunun özelliklerini taşır. Domuzayrığı (Cynodon dactylon) ise, zararlıdır.

Bilinen Bileşimi : Müsilaj, saponin, şeker, triticin, glikovalin, leviloz, potasyum, demir, silisyum, potar, inozit, inulin, tritisin, manit, provitamin A, vitamin C.
http://www.drmavinokta.net
Özellilleri : Diüretik / idrar söktürücü, depüratif / kanı temizleyici, sedatif / gevşetici, ekspektonan / balgam söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurtlarını düşürücü, koleretik / safra akımını sağlayıcı.

Faydaları :

İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır.

Bu bitkinin idrar söktürücü özelliği yaygındır.

20 gr. Ayrık Kökü bir litre suda haşlanarak çay gibi içilir.Kaynarken içine limon atılırsa daha güzel bir tat verir. Böbrek ve sidik torbasında meydana gelen taş ve iltihapları giderir. Kan tükürmeyi önler.
http://www.drmavinokta.net
Albümin’i atar. Nefrit ve Nikris’te de faydalıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu : 2 çorba kaşığı kıyılmış bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa birer çay bardağı yemeklerden evvel içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder