Diğer isimleri; Delicebakla, Termiye, Yahudi baklası, Gâvur baklasıdır.
Acıbakla ısıtıcı ve kurutucu olup hazmı zordur. Su içine normal şekilde bırakılıp biraz bekletildikten veya kaynatılıp acılığı giderildikten sonra yenilir. Gıdası iyi değildir. Acı bakla gıda olmaktan daha çok, ilaç olma özeliğine sahibidir. En iyisi taze, beyaz, büyük ve ağır olanıdır. Parlatıcı ve çözümleyici özelliğe sahibidir. http://www.drmavinokta.net
Yararları
Dıştan lapası göbek üzerine vurulursa bağırsak kurtlarını öldürür, bal ile beraber yenilirse, yine aynı etkiyi yapar. Sirke ile karıştırılarak içilmesi de böyledir.
Acı baklanın kaynatılmış suyu dahi haşereleri, böcekleri, sinek ve sivrisinekleri öldürür. Acı
Acı bakla, adet kanamasını ve idrarı çoğaltır. Ağız yoluyla içildiği zaman ise cenini düşürür ve ölmüş cenini dışarı atar. Acı baklanın tozu, cildi temizler ve ciltteki darp yaralarının meydana getirdiği izleri iyileştirir. http://www.drmavinokta.net
Acı baklanın unu, arpa unu ile beraber karıştırılarak merhem yapılırsa, çıbanlara ve çıban ağrılarına karşı faydalıdır. Acı bakla bal veya sirke ile kaynatıldığı zaman, karaciğer ve dalak gözenekleri tıkanıklığını giderir. Dalak ve karaciğer sertliğine karşı da faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder